Kouluratsastusvalmennus 01.12.2012


Kajon Suomenhevoset järjestää avajaisten kunniaksi suomenhevosille avoimen kouluvalmennuksen. Lisätietoja alempaa!

Osallistumisohjeet ja rajoitukset

- Yksi omistaja saa osallistua yhteen valmennukseen yhdellä hevosella
- Valmennuksiin otetaan enintään viisi ratsukkoa
- Enintään kaksi hevosta valmennukseen per omistaja
- Valmennukset avoinna ainoastaan suomen(pien)hevosille!
- Järjestyspaikka Kajon Suomenhevoset
- Vastuuhenkilönä toimii Erika H.

Osallistuminen:
- Osallistumiset sähköpostiin kajonsuomenhevoset@gmail.com, otsikolla V01.

Osallistumismuoto:
Valmennus nro. (rivinvaihto)
Ratsastaja - <*a href="http://-alkuinen osoite"*>Hevosen virallinen nimi (poista tähdet!)

Valmennukset:
Valmennus 1. Pohkeenväistöharjoittelua
Valmennuksessa harjoitellaan tehokasta ja oikeaoppista pohkeenväistöä, ja keskitytään muutenkin pohkeiden vaikutukseen.

Valmennus 2. Laukkatyöskentelyn harjoittelua
Valmennus keskittyy laukkatyöskentelyyn, laukan pidentämiseen ja kokoamiseen. Pyydettäessä myös valmentaja voi käydä ratsun selässä.

Osallistujat: (tulokset tulevat osallistujien päälle)

Valmennus 1. Pohkeenväistöharjoittelua
Miia Maria - Sirkkeen Anessa
"Maneesiin tultuani silmiini osui ensimmäisenä hyvässä lihassa oleva hieman tahmeahkon oloinen piensuokki, jota ratsastaja yritti epätoivon partaalla patistaa reippaampaan käyntiin. Arvelin, että tämän kanssa joutuisimme tekemään paljon töitä saadaksemme sen motivoituneeseen mielentilaan, ja olin oikeassa. Heti alussa neuvoin Miia-Mariaa ratsastamaan tamman kuuntelemaan pohjetta aktiivisilla siirtymisillä käynnistä raviin. Tamma alkoi suhteellisen nopeasti heräilemään horroksestaan ja aloitimme pohkeenväistöharjoittelut. Annin takapää jäi hieman jälkeen pohkeenväistössä, mikä kertoi siitä että se oli kuitenkin vielä vähän unessa. Pyysin Miia-Mariaa näpäyttämään pohkeenväistön alussa raipalla kevyesti väistävän pohkeen taakse, joka auttoi todella hyvin. Nyt tamma piti myös takapään väistössä mukana molempiin suuntiin ja se toimi paljon paremmin! Kotiläksynä paljon treeniä siirtymisiin ja tamman herättelemiseen."
Astrid N. - Helmen Jade
"Maneesissa kiersi pitkin ohjin kaunis musta tamma, selässään iloisen oloinen tyttö jonka kasvoilta hehkui ylpeys omasta tammasta. Tervehdin, ja pyysin heitä ottamaan siirtymisiä raviin, ja ravista takaisin käyntiin. Tammalla oli virtaa näin pakkaspäivänä, ja se olisi jokaisessa ravisiirtymisessä tarjonnut mielellään suurempaa vaihdetta kehiin. Neuvoin Astridia pitämään ohjastuntuman todella tasaisena, ja omat avut selkeinä jotta tammakin rauhoittuu. Alkulämmittelyjen jälkeen pyysin Astridia tuomaan tamman ensin käynnissä keskihalkaisijalle ja keskellä väistättämään sitä uraa kohti. Käynnissä Jade oli rauhallinen ja toimi kuin ihmisen mieli, kunhan vain Astrid antoi tarpeeksi tarkat avut ja pysyi itse rauhallisena. Ratsukko siirtyi raviin suorittamaan samaa tehtävää, ja ravissa Jade alkoi hieman sähläämään. Kun väistö piti aloittaa, se nosti turvan kohti kattoa ja lähti rymistämään suorana uralle päin. Pyysin Astridia tulemaan heti uudelleen, ja tällä kertaa antamaan tammalle kunnolliset puolipidätteet ja pitämään ohjastuntuman ja asetuksen parempana ennen väistöä, sekä sen aikana. Nyt tehtävä sujui paljon paremmin ja Jade väisti molempiin suuntiin erinomaisesti. Hyvä!"
Yogi - Moon Marenki
"Maneesissa tuulelta ja tuiskulta suojassa verkkailivat Yogi ja Marenki, ja tamma näytti vähintäänkin käsiin räjähtävän energiseltä. Huomasin kuitenkin pian että mitä enemmän tammaa pidätti kädellä, sitä enemmän se otti kierroksia itseensä. Neuvoin Yogia pidättämään tammaa mahdollisimman paljon istunnalla, reisilihaksilla ja syvillä vatsalihaksilla. Tamma kulki paljon paremmin näin, ja Yogikin pystyi keskittymään muihinkin apuihin kuin pidättäviin. Aloitimme parin kanssa pohkeenväistöt käynnissä, jotta saisimme tamman tajuamaan ensin mitä siltä pyydetään helpommassa ja rauhallisemmassa askellajissa. Tamma tajusi tosin heti mitä siltä pyydetään, ja Yogilta kysyessäni sainkin kuulla että he ovat harjoitelleet pohkeenväistöjä melko paljon. Hieman tamman takapää jäi liikkeessä vajaaksi, mutta se korjaantui siirtämällä väistävää pohjetta ihan himpun verran taaksepäin. Ravissa sama harjoitus oli hieman hankalampi, sillä tammalla oli niin paljon energiaa ja se olisi mielellään juossut ratsastajan alta pois. Kärsivällisillä ja määrätietoisilla avuilla se kuitenkin rauhoittui hyvin ja jaksoi keskittyä paremmin tehtävään. Halusin nähdä myös miten Marenki väistää pohjetta laukassa, joten pyysin Yogia ottamaan sen kanssa pari kertaa sulkutaivutusta kentän poikki laukassa. Kaikista parhaiten tamma väisti pohjetta laukassa ja se kokosi itseään todella hyvin tehtävässä, hyvä!"
Ajattar - Kekkonen
"Ajattar ja Kekkonen olivat saaneet alkulämmittelyt hyvälle mallille. Kekkonen vaikutti varsin pirteältä ja yhteistyöhaluiselta, joten aloitimmekin varsinaisen työnteon sen kummempia ihmettelemättä. Pyysin Ajattarta ratsastamaan keskihalkaisijaa pitkin ravissa, tekemään keskelle pysähdyksen ja siitä jatkamaan pohjetta väistäen takaisin uralle. Kekkonen yritti karata ratsastajansa alta pysähdyksessä ja reagoi väistäviin apuihin tarjoamalla laukkaa. Neuvoin Ajattarta pidättämään istuntaa apuna käyttäen ja valmistelemaan väistöä paremmin puolipidätteillä. Ajattar otti neuvosta vaarin ja oli apujen suhteen paljon malttilisempi ja suunnitelmallisempi, jolloin Kekkonenkin ymmärsi tehtävän idean paremmin. Ajattar vinkkasi minulle Kekkosen osaavan myös laukkaväistöjen alkeita, joten pyysinkin häntä näyttämään pientä esimakua. Laukassa Kekkonen oli huomattavasti tarkkaavaisempi, kuin raviväistöissä ja otti takapäänsäkin loistavasti mukaan. En muista, milloin olisin viimeksi nähnyt suomenhevosta, joka suorittaa laukkaväistöjä kuin tanssien. Valmennuksen loppuun annoin Ajattarelle kotiläksyksi opettelemaan huomaamattomampia apuja ja treenaamaan Kekkosta vielä lisää vaativampia luokkia silmällä pitäen, sillä on selkeästi potentiaalia."
miwwy - Lakean Myyrtti

Valmennus 2. Laukkatyöskentelyn harjoittelua
Miia Maria - Kajon Mustasurma
"Olin todella iloisesti yllättynyt kun kentällä näkyi upea kasvattimme Mörri! Tervehdin Miia-Maria ja Mörriä ja pyysin heitä aloittamaan verryttelyt kevyellä ravilla. Mörri vaikutti hieman jäykältä, mutta todella energiseltä johon varmasti vaikutti myös kirpeä pakkanen. Pyysin ratsukkoa jäämään keskiympyrälle ja suosittelin Miia-Mariaa taivuttamaan oria edestä ensin sisäänpäin ja sen jälkeen ulospäin, ja vaihtelemaan asetusta puolikkaan ympyrän jälkeen. Pikkuhiljaa ori vertyi ja jäykkyys jäi taakse. Pyysin Miia-Mariaa nostamaan ympyrällä laukan ja jatkamaan samaa harjoitusta orin kanssa laukassa. Mörri ei laukassa olisi halunnut millään keskittyä, ja ulospäin asettaminen koitui ongelmaksi ja orin tasapaino katosi. Pyysin Miia-Mariaa hidastamaan ja kokoamaan hieman laukkaa, ja koittamaan sitten asetuksia orin kanssa. Näin tehtävä sujui paremmin, ja Mörri säilytti tasapainonsa paremmin. Pienten välikäyntejen jälkeen kerroin ratsastajalle että otamme vielä muutaman kerran lävistäjällä lisättyä laukkaa. Ensimmäinen lisäys oli melkolailla kaahaamista, ja Miia-Marialla oli täysi työ saada ori koottua lävistäjän lopussa. Pyysin ratsastajaa keskittymään paremmin, ja pitämään orin paremmin hallinnassa. Pari skarppasi loistavasti, ja loput lisäyksistä menivät erittäin hyvin. Kiitin ratsukkoa, ihanaa nähdä että oma kasvatti on edistynyt noin hienosti!"
Astrid N. - Kohukälli KAT
Yogi - Derbyn Inke-Asteri
miwwy - Ruutu-Jätkä
Ajattar - Leijonakuningas