MILKAN VIMPURI


NimiMilkan Vimpuri KasvattajaMalsamo
Rotu, skpSuomenhevonen, tamma OmistajaAE, Kajon Suomenhevoset
VäriRautias RekisterinumeroVH-00000
Säkäkorkeus157cm PainotuslajiYleispainotteinen
Syntymäaika01.05.2012, 5v. KoulutustasoHeB, 90 cm, noviisi
Meriitit 15.08.2012 (7+10+15+7,7+5= 44,7p.) SV-I

Milkan Vimpuri on täyttänyt 4-v. 01.09.2012, Milkan Vimpuri on virtuaalihevonen


Klikkaa kuva suuremmaksi

Luonnekuvaus

Kun Imppu tahtoo mennä niin Imppuhan menee. Se ei lupia kysele ja aina vähän väliä tamman kanssa törmäillään näkemyserojen vuoksi. Viuh, sanoo tämä tamma rynnätessään tarhastahakureissulla itse kohti tallia. Se ihminen olisi kuitenkin kävellyt liian hitaasti, nälkäisillä hevosilla on oikeus mennä oman tahdin mukaan. Yleensä Imppua talutetaankin ketju kuonolla eikä koskaan samaan aikaan toisen hevosen kanssa ellei ole pakko, sillä tämän tamman kanssa tarvitaan molempia käsiä! Imppu on ollut tällainen oikeastaan ihan pienestä asti. Olemme pitäneet vaikka minkäsorttista kurinpalautusviikkoa ja maastakäsittelyharjoitusta ja kaikkea mitä on vain keksitty, mutta ei, tämä luupää se vain sanoo että heippa, nyt minä menen.

Hoitaessa Imppu käyttäytyy niin kauan kuin jaksaa. Pitkät lirkuttelu- ja hoitosessiot eivät ole sen mieleen ja kaikille mukavinta olisikin hoitaa hommat nopeasti ja tehokkaasti. Liian pitkät yhtäjaksoiset seisoskelut käyvät tamman hermoille jolloin se alkaa keksimään omiaan. Mitään perushoitotoimenpiteitä se ei kuitenkaan vastusta ja varustaminenkin sujuu helposti. Hieman inhottavammat jutut kuten vesipesut ja kengitykset saattavat tuottaa pienoisia vaikeuksia mutta luonnistuvat kyllä kunhan ihminen pysyy jämäkkänä. Imppu huomaa kyllä koska sen ei ole pakko totella.

Taluttaessa tamma on näennäisen nätisti mutta saattaa tehdä yllättäviä äkkiliikkeitä kohti tallia, kavereita tai heinäkasaa. Vauhti on yleensä melko reipas ja jarruttaminen tien antamista tai vastaavaa varten on yleensä turha toivo, täytyy vain toivoa että toinen osapuoli älyää väistää itse. Lastaaminen sujuu Impun kanssa hyvin, kopista tullaan ulos vauhdilla.

Imppu on reipas ratsu. Eteenpäinpyrkimystä kyllä riittää, ainoastaan sen kanavoiminen saattaa tuottaa hankaluuksia. Tamma kuumuu nopeasti laukkatyöskentelystä ja sen jälkeen palautuminen normaalitahtiin saattaa olla melko hidasta. Imppua pitää kaikesta huolimatta ratsastaa paljon jalalla ja pitää käsi vakaana jotta tamma pääsee tukeutumaan siihen periksi antaessaan. Kun tamman saa kunnolla läpi sen kanssa on varsin mukava tehä töitä. Esteillä luvassa on usein hurjia kurveja sata lasissa ja kahden askeleen sarjojen ylittämistä yhdellä tai puolellatoista askeleella.


Sukutaulu ja sukuselvitys

Lakean Untamo
sh, rt, 156cm
yleispainotus
KRJ-I, YLA2, SLA-1
ii. Fiktion Iivari
sh, prt, 157cm
KTK-III, YLA2, SLA-II, VSHK-B
iii. Vaapukan Aulis
VIR MVA Ch, KRJ-II, SLA-II
iie. Fiktion Ilopilleri
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, YLA2, SLA-I, VSHK-A
ie. Fiktion Hurmuriina
sh, trk, 154cm
YLA2, KTK-III, Ch, KRL-II, SLA-II, KRJ-II
iei. FNS Hellurihei
KRJ-II, YLA2
iee. Koistilan Ikiuni
ei meriittejä
Milkan Viipuri
sh, tprt, 158cm
yleispainotus
ei meriittejä
ei. Heinämäen Usko
sh, rt, 154cm
KRJ-I, SLA-II, YLA2
eii. Tammimetsän Uskoton
ei meriittejä
eie. Wadelman Aliisa
ei meriittejä
ee. Milkan Valpuri
sh, vkk, 162cm
ERJ-II, KRJ-I, KTK-III
eei. Heinämäen Jasper
ei meriittejä
eee. Kastanjetin Viola
SLA-II, YLA2, KRJ-I, ERJ-III

Impun isä Lakean Untamo eli tutummin Unto on komea rautias sukkajalkainen läsipää, toisinsanoen sellainen mitä jokainen itselleen havittelee. Korkeutta Untolle on suotu 156cm jokaon ihan tarpeeksi muuten melko mukavalle, mutta toisinaan suunnattoman jääräpäiselle orille. Unto on kerännyt mainetta paljon kisakentillä, palkintoja se on napsinut useassa laatuarvostelussa itselleen ja nyt jo edesmenneen orin neljä jälkeläistä on selkeästi lähtenyt kulkemaan isänsä jalanjälkiä.

Isänisänään Impulla on hienosti menestynyt jo edesmennyt ori Fiktion Iivari, niin ikään myös rautias sukkajalkainen läsipää. Kiltti ja mukavaluotoinen ori on kilpailut hyvällä menestyksellä kouluratsastuksen parissa, ja on napannut itselleen myös muutamia sijoituksia esteratsastuksesta. Monitaituri orilla on vierailtu näiden lisäksi myös kenttä- ja maastoratsastuskilpailuissa. Jälkeläisiä orilla on yhdeksän kappaletta joista muutama on noussut niinsanotusti ylitse muiden - hyvänä esimerkkinä Impun isä.
Impun Isänisänisä on hieno punaruunikko ori Vaapukan Aulis. Menestynyt ori menehtyi liiankin varhain tapaturmallisesti vain yhdentoistavuoden iässä. Hienosti kouluratsastuksen parissa menestynyt ori ehti myös jättää jälkeensä viisi toinen toistaan hienompaa varsaa. Isänisänemänään Impulla on huikeasti menestynyt punarautias edesmennyt tamma Fiktion Ilopilleri. Tamman menestyksekästä uraa kertoo se, että se on ollut jo pitkään parhaiten menestynyt Fiktion kasvatti. Tamman kahdeksasta jälkeläisestä lähes jokainen on jatkanut emänsä hienoja jalanjälkiä.

Isänemä, tummanruunikko Fiktion Hurmuriina on erinomaisesti menestynyt tamma. Tammamaisella luonteella varustettu neitokainen on kunnostautunut todella hyvin kouluratsastuksen tiimoilla, mutta on tammaa muutaman kerran käytetty myös terapiaratsun hommissa joihin se on osoittanut sopivansa erinomaisesti. Jälkeläisiä on tammalla tällähetkellä seitsämän kappaletta, joista lähes jokainen on osoittanut olevansa erinomainen suorittaja.
Impun Isänemänisä on jo lopettaneen, arvostetun kasvattajan kasvatti, FNS Hellurihei. Edesmennyt punarautias ori on menestynyt hienosti painotuslajissaan kouluratsastuksessa. Orin seitsämästä jälkeläisestä lähes jokainen on kadonnut. Edesmennyt Isänemänemä Koistilan Ikiuni menehtyi valitettavan nuorena. Kuitenkin hieno sysirautias tamma ehti lyhyen elämänsä aikana saavuttaa lukuisia sijoituksia kouluratsastuksen parissa ja jätti jälkeensä viisi hienoa varsaa.

Impun Emä, tummanpunarautias Milkan Viipuri on utelias ja kiltti tamma jonka kanssa omistajan kertomuksen mukaan nauttii olostaan. Yleispainotteinen tamma on kunnostautunut hienosti niin este- kuin kouluratsastuksen tiimoilta, hienoisesti paremmalla menestyksellä esteiden parissa, mutta kummankaan lajin sijoitusluettelo ei ole lainkaan huono! Tammalla on täälähetkellä neljä varsaa, jokainen menestynyt mukavasti painotuslajeissaan.

Emänisä Heinämäen Usko on jo edesmennyt ori. Rautias ori ehti kiertää jos jonkinmoisissa tilaisuuksissa ja menestystä niitti itselleen mukavasti. Herrasmiesmäisen luonteen omaava ori kilpailu päälajinaan kouluratsastus, mutta myös muutamassa valjakkoajokilpailuissa se on sijoittunut. Jälkeläisiä orilla on vain neljä kappaletta, joista kaksi on ainakin tällähetkellä noussut "yli muiden" - Milkan Wiljakka ja Milkan Viipuri.
Emänisänisä Tammimetsän Uskoton on komea rautias läsipäinen ori. Rauhaton ja hieman hankalakin ori on kouluratsastuspainotteinen ja niittänytkin sillä saralla mukavasti sijoituksia. Orin kuudesta jälkeläisestä eniten meriittejä on napannut juurikin Heinämäen Usko. Emänisänemä Wadelman Aliisa on kiltti mutta hitusen riehakas tamma. Kouluratsastuspainotteinen neiti on niittänyt itselleen mukavan määrän sijoituksia kyseisestä lajista. Tamman seitsämästä jälkeläisestä myös tässätapauksessa Impun emänisä on menestynyt parhaiten, mutta muillakin sijoituksia painotuslajeistaan löytyy.

Kaunis ja hieman jykeväkin voikko tamma Milkan Valpuri on Impun emänemä. Kiva, nöyrä ja yleisestiottaen kiltti tamma on mitä ilmeisimmin omistajalleen hyvin rakas. Yleispainotteinen tamma on niittänyt menestystä hienosti molemmissa painotuslajeissaan ja onkin palkittu molempien lajien laatuarvostelussa. Tammalla on tällähetkellä neljä varsaa, joista kolme on kilpaillut painotuslajeissaan hyvällä menestyksellä.
Emänemänisänään Impulla on rautias, läsipäinen ja sukkajalkainen ori Heinämäen Jasper. Vilkas ori on kilpaillut hyvällä menestyksellä kouluratsastuksen parissa ja jälkeläisiä orilla on tällähetkellä viisi, menestyneimpänä näistä Milkan Valpuri. Emänemänemänä punarautias Kastanjetin Viola on mukavasti menestynyt, nyttemmin edesmennyt tamma. Yleispainotteinen tamma on palkittu molempien painotuslajiensa laatuarvosteluissa. Seitsämän varsan emä on jättänyt mukavasti menestyneille varsoilleen selvästi hyvää suorittajan kykyä.


Jälkeläiset

Milkan Vimpuri ei ole vielä jalostuskäytössä.


Kilpailumenestys

HOX!!! VANHAN OMISTAJAN KILPAILEMAT KILPAILUT TÄÄLLÄ!

   » ERJ - esteratsastusjaos
     00.00.2013      ERJ      kutsu      luokka 2      80cm      00/00


   » KRJ - kouluratsastusjaos
     24.12.2012      KRJ      Fiktio      luokka 1      Helppo C      4/40
     00.00.0000      ERJ      kutsu      luokka 4      90cm      00/00


Päiväkirjamerkinnät

23.01.2012
"Iik. Nyt lähti Harrin ja kumppaneiden osallistumiset YLA-tilaisuuteen! Jännitys tulee olemaan suuri loppuun saakka, en osaa arvioida palkintoja oikeastaan ollenkaan. Toki toivoisin jokaiselle ainakin nyt sitä kakkospalkintoa, ja uskonkin, että se on aivan mahdollista itse kullekin. Valmistautuminen on ollut mahdollisimman huolellista enkä keksi paljoakaan muuta, mitä olisin voinut vielä tehdä. Ei siis auta kuin odottaa ja jännittää!"

15.12.2011
"Eläinlääkäri tuli, Violan jalassa oli vain pieni venähdys. Kipu oli helpottanut mutta tamma saa silti luvan lepäillä muutaman päivän. Violan kanssa oli nyt liikuttu muutenkin kevyemmin, kisakunnossa ei ole enää tarvetta olla. Kaikki sen varsat on vieroitettu, ja itse asiassa pari on jo aloittanut kilpauraansa. Tamma saa nyt elellä rauhassa laatuarvosteluhini asti."

14.12.2011
"Viola ontui tänään, eläinlääkäri varmuuden vuoksi kutsuttu ja tamma pääsee toistaiseksi hieman lomailemaan."

13.12.2011
"Tänään pidin oikein kunnollisen estetreenipäivän! Hyppäsin rataharjoituksia useamman hevosen kanssa - oikeastaan kaikkien, jotka esteitä kilpailevat eli näin ollen myös Viola pääsi kunnolla liikkeelle. Tamma oli hieman hitaalla päällä, ja ratsastin verkassa mahdollisimman paljon eteen. Pikku hiljaa - oikeastaan heti kun aloitin hyppäämisen - Viola heräsi kunnolla ja alkoi toimia omalla moottorillaan. Neitokainen parani koko ajan ja hypyistä tuli suunnattoman hyviä! Kun hevonen toimi niin erinomaisesti, pystyin itse keskittymään vain teihin ja itseeni, ja saimmekin aikaan varsin hyviä suorituksia."

10.12.2011
"Lunta onkin sitten tullut viime aikoina ihan kunnolla. Olen siitä huolimatta koettanut ratsastella vielä ulkona, pimeän aikaan ja estetreenejä varten on toki ollut pakko vetäytyä jo sisätiloihin. Tänään hyppäsin Violan kanssa pitkästä aikaa oikein kunnolla! Rakensin tuttavani kanssa meille lyhyen radan, joka sisälsi niin pystyä, okseria, sarjaa kuin suhteutettua väliäkin. Verrytellessä ravailin ja laukkailin hieman ympäriinsä taivutellen, ravissa teimme muutamia väistöjä ja avoja. Viola tuntui oikein mukavalta, se kuunteli ohjaa ja pohjetta hyvin.

Verryttelyesteenä toimi suhteutettu väli ensin neljällä, sitten viidellä askeleella. Muutaman toiston jälkeen hyppäsin radan pari kertaa 70-80-senttisenä. Viola oli mukavan pirteä ja ylitti esteet tyylillä ja taidolla. Lopuksi korotimme puomeja metriin, sarjan sekä suhteutetun toista osaa vieläkin korkeammalle. Isommilla esteillä tamma innostui entisestään! Siinä oli jopa kunnolla pitelemistä, ettemme olisi rysähtäneet sarjoista läpi. Aivan viimeiseksi teimme pienen ponnutestin, korotimme yhtä estettä 130 senttiin, tulimme sen kerran hienosti ja lopetimme harjoitukset siihen. Kyllä tällä hevosella sitä kapasiteettia riittää!"

19.11.2011
"Tänään oli varsin kaunis päivä - asteen verran pakkasta, kirkas aurinko ja pilvetön taivas. Aamupäivällä ehdin liikutella useamman hevosen vielä kentällä, muun muassa nyt Violan. Harjoittelimme sen kanssa lähinnä väistöjä ja taivutuksia. Tamma toimi oikein hienosti, pyrki eteenpäin hyvin ja kuunteli apujani moitteettomasti. Hieman oli neiti kyllä päässyt jäykistymään, sillä avoissa se tahtoi aluksi vain poikittaa pitäen kroppansa suorana. Vähitellen Viola kuitenkin alkoi taipua sisäpohkeen ympäri ja pyöristyä."

28.10.2011
"Sää oli tänään hieman sateinen, joten hevoset olivat ulkona hieman tavallista vähemmän aikaa. Osa suhtautui pieneen eroon tyynesti, osa jopa helpottuneesti, mutta muutama oli silti sitä mieltä, että sisälle en muuten ole vielä tulossa. Etenkin nuorten orien keskuudessa tämä suhtautuminen oli varsin yleistä. Tammat käyttäytyivät tahdikkaammin. Viola oli yksi niistä, jotka eivät asialle korviaan oikein lotkauttaneet."

21.10.2011
"Violalle syntyi tänä yönä kaunis tammavarsa, joka sai nimen Milkan Valpuri. Varsa on melko isokokoinen, mutta synnytys sujui vaivatta eikä siihen tarvinnut puuttua lainkaan. Viola suhtautuu pienokaiseensa harvinaisen suojelevasti, eikä sen lähelle ole oikein vielä päässyt - jospa se siitä. Varsasta näyttäisi tulevan voikko. Sen isä on hieno, uraansa vasta aloitteleva suomenhevosori Heinämäen Jasper."

20.10.2011
"Kengittäjä kävi tänään iskemässä raudat jalkaan muutamalle hevoselle. Kaikki käyttäytyivät huomattavan nätisti, yhtään vaaratilannetta ei sattunut ja kengittäjäkin kehui hyvätapaisia hevosia. Uusien kenkien kanssa kelpasikin sitten tepastella! Annoin hevosten olla tänään hieman pidempään ulkona, ja ne purkivat tarmoaan hauskan näköisesti. Illemmalla sisään tuli lauma uupuneita ja nälkäisiä eläimiä."

18.10.2011
"Tänään hyppäsimme Violan kanssa maastossa. Alkaa olla viimeisiä kertoja, kun se onnistuu - hallaa on ollut yöllä jo parikin kertaa ja teiden liukastumisia voi enää vain odotella. Violalla oli vauhti päällä, mutta meno oli silti ihanan hallittua. Hyppäämämme esteet olivat korkeudeltaan 60-80 sentin luokkaa, kokeilimmepa väliin 95-senttistäkin. Viola ylitti esteet puhtaasti, enkä voinut vastustaa kiusausta hurauttaa kunnon laukkasuora täyttä vauhtia silloin tällöin."

03.09.2011
"Syksyinen sää ja Violan punertava karva käyvät hyvin yhteen. Olen vaikka kuinka monta kertaa miettinyt, kuinka kauniin kuvan tammasta saisi ruskaista puuta vasten! Näen kuvan sieluni silmin, mutta silti sitä ei vain koskaan tule otettua. Kamera ei vain satu koskaan tallille mukaan. Loppujen lopuksi tahtoisin jokaisesta tallin hevosesta ruskakuvan, nyt kun tarkemmin miettii - vielä joskus saan senkin aikaiseksi!"

25.06.2011 Juhannusmaasto
"Omistajan syntymäpäivän ja juhannuksen kunniaksi houkuttelin muutamia ystäviäni mukaan, ja lähdimme pitkälle, yli kahden tunnin maastovaellukselle tammojen kanssa. Kiersimmä läheisen järven, jatkoimme matkaa hiekkatiellä poispäin ja kaarsimme takaisin pitkän metsäpolun kautta. Viola tepasteli rauhassa etupään kärkikastissa erottuen selkeästi kokonsa takia - Violahan on tallin suurin tamma ja käytännössä samankokoinen kuin suurin ori, jykevämpikin vielä. Rento tahti jatkui koko matkan. Loppupuolella tuli kuitenkin pieni muutos: päätimme repäistä ja päräyttää peltolaukat! Voittajalle luvattiin toimistoon jäänyt suklaalevy, ja Violan ratsastaja taisi olla hieman nälkäinen... Neitopari tulla läjäytti maaliin ensimmäisenä, kolmen sekunnin välillä seuraavaan ratsukkoon. Tallin ainoa esteitäkin kilpaileva hevonen osaa kyllä kiihdyttää maaliviivan yli!"

Valmennukset

13.09.2012 Kouluratsastuvalmennus, valmentajana Norpatar
"Aloitimme valmennuksen taivuttelemalla Violaa käynnissä molempiin suuntiin. Ihan perus taivutuksen lisäksi teimme aivan loivaa avoa ja pohkeen väistöjä. Väistöt suoritettiin oikeastaan vain istunnalla. Ravissa teimme aluksi temponvaihteluita, jotta saatiin aavistuksen tahmean oloinen ravi irtoamaan maasta. Tempoa lisäiltiin myös volteilla, jossa oikeastaan saatiin Viola ensimmäistä kertaa irtoamaan lavoistaan ja liikkumaan. Vaihtelimme useasti suuntaa, jotta emme jäisi tahkomaan liikaa jotain hienosäätöä, vaan saisimme tamman avuille ja irtonaiseksi. Otimme laukkaa kevyehkössä istunnassa emme halunneet vaikuttaa juurikaan liikkeeseen vaan antaa sen lähteä omalle moottorille toimimaan. Suunnan vaihdon ja hetken humputus laukan jälkeen ratsastaja istahti alas ja aloimme työstämään laukkaa. Teimme pääty-ympyrän, jonka jälkeen lävistäjälle. Tämähän on yleisin helppo B radan laukkaliike. Tamma alkoi jarrutella puolessa välissä ja ratsastaja joutui avustamaan kannuksella, mistä Viola suivaantui ja heitti pukin, jonka yhteyteen tuli laukanvaihto. Ratsastaja ehti korjata ravin kautta laukan ja siirtää hevosen lävistäjän lopussa raviin. He tulivat toisen lävistäjän lisätyssä ravissa perusistunnassa istuen. Tulimme laukkatehtävän uudelleen. Toisella kerralla meni paremmin, kun ratsasta ratsasti hieman eteen. Siitä tulle huomautus tempon muutoksesta pöytäkirjaan, mutta se on parempi kuin pukittelu ja rikko. Jos tamma pukittaa kannuksen käytöstä, niin yritä olla kiinni ulko-ohjassa, silloin sen ei pitäisi vaihtaa laukkaa (vaikka se ei niin kaunista olisikaan). Teimme vielä laukan nostoja avoimella sivulla eli keskeltä kenttää. Aluksi Viola yritti punkea ovelle päin, mutta ratsastaja sai sen mielen hallittua. Otimme lopuksi ravissa kokoamisharjoituksia ja pohkeen väistöjä. Valmennus loppui eteen alas ratsastukseen."

11.09.2012 Esteratsastusvalmennus, valmentajana Norpatar
"Ratsukko oli jo kentällä esteiden seassa. Viola vilkuili ympärilleen ja katseli erikoisiakin esteitä tyynen kiinnostuneesti. Sen olemus huokui intoa, mutta silti se pysyi nahoissaan ainankin vielä. Aloitimme verryttelyn käynnissä, jossa haimme tamman kuulolle taivutusten avulla. Samaa teimme ravissakin. Olimme suurehkolla keskiympyrällä ja lisäsin harjoitukseen kolme maapuomia. Tarkoitus oli ravata keskeltä ja ottaa askeleita väliin. Viola päätti olla hieman notkeampi ja nokkelampi. Se painui aivan sisäreunaan ja venytti ravia. Ratsastaja vahvisti sisäpohjettaan toisella kierroksella ja nyt tuli oikein mallikkaasti. Vaihdoimme suuntaa ja ravuutimme hetken ilman puomeja, jonka jälkeen ravipuomit näinkin päin. Tähän suuntaan kääntyminen tuntui hankalemmalta, joten ratsastajan tuli vahvistaa kääntäviä apujaan, eli ulkopohjetta ja sisäohjaa. Tamma tuntuu todella rehelliseltä, kun siirryimme laukkaan ja laukkaamaan pääty-ympyrällä kavalettien ylitse. Kavaletteja oli yhteensä neljä ja ne hypättiin perä jälkeen. Nostin kahta kavalettia pystyksi ja saimme tehtävästä haastavamman. Tehtyämme molempiin suuntiin aloitimme sarjaesteillä, jonka jälkeen oli ensimmäinen tekninen rata. Tänään kiinnitämme huomiota teknisiin käännöksiin ja ratoihin. Vaikka mukana on jokunen erikoiseste, niin ne eivät ole tämän päivän aihe. Tamma suoritti vaikeimmatkin ja tiukimmat käännökset moitteettomasti. Ratsastajan tulee kuitenkin kiinnittää huomiotaan omaan istuntaansa ja siihen että ottaa ratsun hallintaan ennen kääntämistä vaikka käännös olisi loivakin, niin pitää hevoselle kertoa suunnasta ja tapahtuvasta. Koko valmennuksen ajan kuuliainen tamma vilkuili vesihaudan suuntaan kiinnostuneena. Ratsukko pääsi tutustumaan hautaan lähempää, jonka jälkeen annoin luvan tulla ensin pystyesteen ja sieltä rauhakseen vesihaudan. Tamma oli kuitenkin hypännyt mallikkaasti trippelin. Nostin haudan päälle pysty esteen, jotta Viola hoksaa sen paremmin. Ei mitään ongelmaa. Täytyy sanoa että ihan kiva suokki, kun 4 metrinen hauta ei tee tiukkaakaan. Valmennus päättyi tyytyväisiin örähdyksiin."

26.06.2011 Esteratsastusvalmennus, valmentajana Mirage

"Olin kehottanut Niinaa lämmittämään Violan jo valmiiksi valmennusta varten. Kävellessäni kentälle hän olikin jo lämmitelly hyvin ja ravasi pääty-ympyrällä Violan kanssa. Aloitimme valmennuksen herkistämällä Violaa tekemällä siirtymisiä käynnistä raviin ja toisinpäin. Viola kuuntelikin suht hyvin Niinaa ja siirtymiset sujuivatkin moitteetta. Pyysin Niinaa menemään vasenta kierrosta ja nostamaan aina pitkän sivun alussa harjoitusravin josta siirryttiin keskiraviin pitkän sivun puolivälissä ja suoran lopussa harjoitusravin kautta käyntiin. Seurasin tarkasti Niinan apuja ja muistutin hieman istunnasta harjoitusravissa. Niina otti ohjeet hyvin ja seuraavalla kierroksella huomasin hänen parantaneen heti istuntaa ja Violakin vastasi siihen.

Seuraavana oli vuorossa harjoituslaukkaa ympyräkahdeksikolla muistaen laukanvaihdon ympyrän vaihtuessa. Viola meinasi olla hieman innokas ja käskinkin Niinan tehdä pidätteitä ja muistuttaa hieman tammaa. Laukanvaihdot sujuivat suht hyvin ja kehoitin Niinaa tekemään niitä lisää harjoitellessaan itsenäisesti jotta niistäkin tulisi rutiinia. Pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja tekemään toisella pitkällä sivulla ravissa voltin ja siirtymään harjoitusraviin lyhyen sivun ajaksi ja seuraavalla pitkällä sivulla tekemään kiemurauran kolmella kaarteella radan poikki. Voltilla Viola hieman meinasi oikaista ja sanoinkin Niinalle jotta muistaa tukea hevosta ulko-ohjalla ja sisäpohkeella niin oikominenkin vähenee.

Pyysin ratsukon käyntiin ja tein lopuksi muuteman puomin maahan pääty-ympylle ja yhden 50 sentin pystyesteen molempien pitkien sivujen keskelle. "Mene puomit ravissa ja nosta sitten laukka pääty-ympyrältä poistuttaessa lyhyellä sivulla! Hyppää este ja tee myös toisessa päässä samanlainen pääty-ympyrä. Tämän jälkeen korotan esteitä niin että toinen on 60 ja toinen 80 korkuinen." Niina teki työtä käskettyä ja Viola kuuntelikin hyvin Niinan ohjeita. Tamma meinasi hieman innostua liikaa ensimmäisen kahden hypyn jälkeen ja pyysinkin Niinaa tekemään ylimääräisen pääty-ympyrän jotta tamma rauhoittuisi. Seuraava kierros meni hyvin ja Violakin malttoi rauhoittua. Pyysin ratsukon käyntiin ja annoin loppupalautteen kävellen heidän vierellään. "Muista volteissa tukea Violaa jotta se ei oio ympyrää ja jos vauhti meinaa nousta liian kovaksi tee pidätteitä ja pääty-ympyrällä rauhoita vauhtia. Kaiken kaikkiaan meni hienosti ja olen tyytyväinen teihin molempiin."